5 Eylül 2009 Cumartesi

Biçilmiş kaftan Babel

İngiliz futboluna genelleme yapması zor. Genellikle "önceden maç sonucu tahmin edilemeyen, futbolun çok hızlı oynandığı, taraftarların neredeyse uyuyacak gibi maçı izledikleri (Liverpool hariç tabii ki)" gibi genellemeler yapılır çok fazla şeyler söylenemez.

Ben de bir genelleme yapayım dedim. Giderek modernleşen futbola ayak uydurmuş İngiltere. Mesela artık 4-4-2 değil 4-3-3 oynanıyor çoğu yerde. Ama bu 4-3-3 dediğimiz eskiden sadece Inter'in kullandığı bir taktikti. Az orta saha ve çok santrafor ile oynanırdı. Bugünlerde kullanılan 4-3-3 ise 4-5-1'in farklı bir varyasyonu. Kanat oyuncularının biraz daha ileride olduğu taktik diyebiliriz.

Kanat oyuncuları denince akla hız, teknik, top sürme ve orta açma gibi şeyler gelir. Yanlış değildir çünkü kanat oyuncuları sürekli bindirmeler yapıp dibe girdikten sonra orta açan oyunculardır. İspanya, İtalya ve Almanya'da bu böyledir. Ama ilginçtir İngiltere'de artık kanat oyuncuları forvetten yetişiyor. Aslında bu Barça'da bile böyle. Oyun diğer ülkelere göre daha dar alanda oynandığından kanat oyuncuları dibe inip orta açmak yerine ceza sahasına yönlenip gol pozisyonu bulma peşindeler. Bunu da en başarılı yapanlar genellikle forvetten kanada çekilmiş oyuncular yapıyor. Ferguson'un Rooney ısrarı neden acaba? Belki de 2 yıldır gol kralının orta sahadan çıkması bunu gösteriyor olabilir. (Ronaldo'yu biliyoruz ama Anelka'nın orta saha ile ne alakası var? Drogba, hem Scolari hem Hiddink yönetiminde tek forvet oynuyordu. Anelka da Joe Cole'un yokluğunda genelde sağ açıkta oynuyordu.) Aklıma ilk gelen örnekler Kuyt, Henry, Ronaldo, Anelka vs. Örnekleri artırmak mümkün.

Liverpool'da ise sol kanatta sürekli bir istikrarsızlık var. Benayoun ve Riera'nın gol sayısının diğer oyunculardan yüksek olmasının sebebi yukarıda belirttiğim olay. Ancak ikisi de tam bir istikrar yakalayamamış durumda. Bu geçen sezonun başından beri öyle. Peki yukarıda bahsettiğimiz oyuncuların aynı tipinde yani forvet etiketiyle gelmiş ve sol çizgide oynamaya müsait Babel'e ne demeli? Aslında kendisi o mevki için biçilmiş kaftan. Ama gerek Benitez'in üzerinde durmaması gerekse Babel'in umursamaz tavırları Babel'i bu noktaya getirdi. Aslında kendisi Torres kadar hızlı bir oyuncu ve takıma kazandırılabilse soldaki Kuyt'ımız olacak.

Yine ilginçtir Babel Dünya Kupası'nda oynamak için Hollanda takımlarından birine kiralık gitmek istediğini açıkladı. Buraya kadar bir sorun yok ama sorun bu açıklamayı transfer dönemi bittikten sonra yapmış olması. Benim gibi Benitez de şaşırmış bu duruma ama milli maçlar bir geçsin görelim bakalım tehdit işe yarayacak mı? Babel Burnley'ye karşı oynayacak mı?

Hiç yorum yok: