14 Ağustos 2009 Cuma

TSL 2009-10 tahminleri

Bu yazının çok geciktiğinin farkındayım. Ancak içimde kalmıştı böyle bir liste. Hem sene sonu da kaçının tutup kaçının tutmadığına bakıp kontrol etmiş oluruz. Uzun etmeden takım tahminlerine gelelim.

Şampiyon: Fenerbahçe ve Galatasaray
Aziz Yıldırım'ın 3 yıllık şampiyonluk parolasıyla göreve gelen Daum'un önderliğinde sezona başlayan sarı-lacivertli ekip yüksek miktarda para harcayarak Türkiye standartlarının üstünde bir kadro kurdu. Üstelik bu transferlerin çoğu eksik olan mevkilere. Bu transferlerin yanında Fenerbahçe'nin en büyük üstünlüğü Daum'un tecrübesi. Daum Türkiye şartlarını bildiği için Avrupa'yı önemsemediklerini açıkladı. Bu da onların lig konsantrasyonunu artıran bir faktör. Ayrıca Daum'un Türkiye'de kazandığı şampiyonluklar Fenerbahçe'yi bir adım öne çıkarıyor. Bunların üstüne Brezilyalıların uyumu ve Guiza ve Kazım gibi oyuncuların form kazanması Fenerbahçe'yi üst sıralara taşıyacaktır.

Bir diğer takım Galatasaray da Fenerbahçe gibi müthiş bir kadro kurdu. Elano-Keita-Arda-Baros-Kewell-Aydın-Nonda şeklindeki hücum hattı parmak ısırtıyor. Keza teknik direktör Rijkaard sadece ismiyle ve kariyeriyle değil oynattığı futbolla da herkesi büyülüyor. Kağıt üzerinde Galatasaray favori gözükse de geçen senelerde yaşanan ve bitmek bilmeyen sakatlıklar, Rijkaard'ın Türkiye şartlarına ayak uyduramaması, Avrupa'da atlanan turlar sonucu lige fazla asılamama gibi sorunlar da Galatasaray'ın başını yakacaktır. Ama ben yine de şampiyonluk yarışının son haftaya kadar süreceğini düşünmekteyim.

En çok gelişme gösteren takım: Bursaspor ve Manisaspor
Bursaspor Ertuğrul Sağlam önderliğinde çok sağlam bir kadro kurdu. Tahminim seneye Avrupa Ligi'ne gideceklerdir.
Manisaspor ise lige yeni çıkmasına rağmen beklentilerin üzerinde bir performans sergileyerek ligde kalacaktır.

Hayal kırıklığı: Beşiktaş ve Sivasspor
Beşiktaş muhtemelen şampiyonluk yarışında Fenerbahçe ve Galatasaray'ın gerisinde kalacaktır. Belki sıralama olarak ilk 5'ten çıkmayacak ama futbol olarak arka planda olduğu az çok belli olacaktır.

Sivasspor da geçtiğimiz sezondaki performansından hayli uzak. Kapalı futbol ve top şişirme üzerine kurulu taktiği bir kenara bırakan Bülent Uygun bu sezon teknik anlamda takımı geliştirmeyi düşünüyor. Ama birçok oyuncusunu kaybeden Sivas'ta bu sezon aynı performans zor gibi.

Bir de oyuncu tahminlerine göz atalım:

En değerli oyuncu: Arda Turan
Sezonun hemen başında gördük ki sanki geçen seneki iyi Arda gitmiş yerine çok daha iyi bir Arda gelmiş. Artık bunun sebebi 10 numara mı kaptanlık mı bilemeyeceğim. 90 dakika koşan mücadele eden Arda artık takımına daha fazla asist ve gol olarak katkı sağlayacağı mevkiye geçmiş bulunmakta. Rijkaard'ın da desteğiyle müthiş bir sezon geçirecektir. İnşallah herhangi bir sakatlık vs. sorun olmaz da 2009-10 sezonu Arda için TSL'deki son sezon olur.

En çok gelişme gösteren oyuncu: Daniel Güiza
Bu kısmı hepiniz az çok tahmin etmişsinizdir. Geçen sezonun devre arasından beri sanki farklı bir Güiza izliyoruz. Geçen sezon Fenerbahçeli taraftarlar dahil tüm futbolseverlerden fazlaca tepki alan Güiza Fenerbahçe formasıyla sezonun hemen başında gollerine başladı bile.

En iyi transferler: Fabio Bilica (2,5M€+takas) Elano Blumer (7M€) Tomas Zapotocny (Kira) Razundara Tjikuzu (?) James Troisi (0) Herve Tum (takas) Mustafa Sarp (0)
En kötü transferler: Mehmet Topuz (9M€+takas) Abdul Kader Keita (8,5M€) Veysel Cihan (0) Can Arat (0) İsmail Köybaşı (5,5M€)

3 yorum:

Volvox dedi ki...

Kötü transfer para yönünden mi aea yoksa genel olara mı?
Çünkü Abdulkader o kadar kötü değil en azından ilk hafta öyle bir izlenim verdi.

aea dedi ki...

Genel manada fiyat+beklenti/performans şeklinde değerlendirdim. Fiyatının ederinden yüksek olması bir yana çevremdeki her Galatasaray taraftarı Keita'yı yere göğe sığdıramıyor. Performansı da bana göre bu beklentileri karşılayacak düzeyde değil. Tabi bunlar nihayetinde sadece tahmin. Keita'nın performansı benim yorumlarıma veya taraftarların beklentisine değil tamamen kendi gayretine bağlı.

Volvox dedi ki...

Haklısın dostum,soruma cevap alabildim,teşekkür ederim ;)