23 Temmuz 2009 Perşembe

Gidene kal demeli

Liverpool 2008-09 sezonunda uzun yıllar kazanamadığı Premier Lig'i kazanmaya öncekilerden daha çok yaklaşmıştı. Bu başarılı sezonun ardındaki isim şüphesiz Steven Gerrard. Gerrard kariyerinin sonlarına yaklaşırken lig şampiyonluğunu diğer arkadaşlarından biraz daha fazla istiyordu (Carragher'ı saymıyorum). Gerrard takımın liderlik rolünü kusursuz yerine getirirken zaman zaman sakatlıklar ona engel oldu. O dönemlerde takımın hücumu büyük sekteye uğruyordu. Gerrard'daki bu değişimlerin tek sebebi liderlik ruhu değildi. Geçtiğimiz dönemlerde zaman zaman sağ çizgide zaman zaman ön libero mevkisinde oynayan Gerrard, 2008-09 sezonunun tamamına yakınını forvet arkası dediğimiz oyun kurucu bölgesinde geçirdi. Gerrardsız maçları, 4-2-3-1'den klasik 4-4-2'ye dönüş sendromlarını başka yazıya bırakıyorum. Konumuz Gerrard değil çünkü.

Yukarıda Gerrard'ın bu değişimlerinin birden çok sebebinin olduğunu söyledim. Bu sebeplerden bir tanesi belki de kağıt üzerindeki en önemlisi Xabi Alonso-Mascherano ikilisinin takımdaki rolü.

Öncelikli olarak Xabi Alonso örneğine bakalım. Xabi Alonso ön libero dediğimiz bölgenin savunma anlamında hakkını veren dünya çapında müthiş bir oyuncu. Hücum anlamında ise frikikleri ve uzaktan şutlarını saymazsak takıma sağladığı katkı parmakla sayılır. O yüzden yanında veya arkasında oynayacak olan oyuncunun hücum vasıflarının yüksek olmasını ister. Zaten hücuma katkı yapan oyuncuların sevdiği bir isim. Çünkü arkada Xabi'yi bıraktığınızda içiniz rahat oluyor. Oyunu beyniyle oynadığı için arada sırada uzun derinlemesine paslarla sizleri şaşırttığı gibi tek pasta da başarılı oluyor.

Xabi'yi böyle kısaca anlattıktan sonra Mascherano'ya geçelim. Mascherano, Corinthians'ın West Ham United'a hibe ettiği iki Arjantinli'den biri. Hücum özellikleri Xabi Alonso'ya göre daha kısıtlı. Oyunu daha defansif oynuyor. Xabi Alonso, bir oyuncudan topu almak istese onu önce ısırır sonra alır. Ama Masch öyle değil, topu tek hamlede çekip alır. Top çalma ortalamalarının yüksek olması bu yüzdendir. Liverpool'a gelişi aslında sürpriz olmuştur. West Ham taraftarlarının dışladığı bir isimdi. Sahada yeterli mücadeleyi vermemekle suçlanıyordu. Ama o West Ham'dan kat kat büyük bir kulübe gitti. Rafael Benitez ise bu takıma onu oturtarak çok büyük bir iş yapmış oldu.

Gerrard ise bu iki ön liberodan destek alarak tüm enerjisini takım hücumuna verdi sezon boyu. Yani Gerrardsız Torres nasıl aksadıysa Xabi-Masch'ten biri olmayınca da Gerrard aksıyordu. Gerrard'ın bu katkısı 90 dakika boyunca bir kişi fazladan hücum etmek demekti. Xabi-Masch ikilisi (Xavi-Iniesta'yı bir kenara bıraktığımızda) orta saha ikilileri arasında üst sıralardaydı.

Şimdi bu ikiliden birini feda ettiğimizde orta saha nasıl bir şekil alacak? İkisinin birden satılmasına ihtimal vermediğim için bunu konuşmaya gerek duymuyorum. Benitez'in stratejisi Gerrard'ı geriye çekip ileriye bir adam mesela David Silva'yı kadroya katmak mı olacak yoksa ön liberoya yeni bir isim mi? Farzımuhal ön liberolardan birinin yerine bir önceki yazıda bahsettiğimiz Aquilani veya Hamsik alındı. Bunların takıma uyum süreci en az 5-6 ayı bulacağından dolayı hiç hiç tasvip etmiyorum. Liverpool bir daha bu seneki kadar büyük bir şans bulamayabilir. Man Utd Ronaldo'yu yollamışken, Chelsea Ancelotti'yi huzurevi müdürü yapmışken, Arsenal hala 'Gençler'birliği tadında oynarken, aşağılardan gelip "hepinize rakip olacağız" diyen Man City kağıt üstünde 5. iken Liverpool'un şampiyonluğu daha fazla ertelemesine gerek yok.

Hem Xabi Alonso'nun hem de Mascherano'nun Liverpool'a olan bağlılığına şüphem yok. Ancak Benitez'in önce Xabi'nin kendisiyle sonra Mascherano'nun eşiyle konuşup 'gidene kal' demesi gerekiyor. Çünkü şampiyonluklar parayla kazanılmıyor. Liverpool bir şampiyonluğu daha ucundan kaçıracaksa 70-80M€'yu ne yapsın?

1 yorum:

Volvox dedi ki...

Yazı çok güzel olmuş,Gerrard bu yıl da takımda kalarak ne kadar sadık,lider ve özellikle ve özellikle ne kadar karekterli bir futbolcu olduğunu gösterdi.
Geçen yıl yaşadığı olumsuzlukları bu yıl yaşamaması dileğiyle,kendisi Liverpool'un bayrak futbolcusu gençlerin ondan öğreneceği çok şeyler var.Bu yıl şahsen çok iyi bir Gerrard bekliyorum.Hadi hayırlısı olsun bakalım.