27 Nisan 2009 Pazartesi

Bayrak hoca ve istikrar

Alex Ferguson, aklımıza istikrar denilince gelen ilk isim. İkincisi ise bayrak adam. Çok lafını etmişizdir bir Gerrard ya da Giggs'in. Bayrak adam denilince bu tip isimler sıralanır ve bayrak adam özellikleri bir bir söylenir. Ama bayrak adamdan başka bir şeye daha ihtiyaç vardır istikrar için. O da bayrak hoca...

Ülkemizde hep süregelen bu tartışmalar hepimiz bu dünyayı terk eyledikten sonra da devam edecektir. Eminim ki Yılmaz Vural, çok çok ileride antrenörlük eğitimi verilen kuruluşlarda ders olarak okutulacaktır. Giray Bulak ve Hikmet Karaman'ın son üç sezon çalıştırdığı takımları en kısa sürede cevaplayanlara Anadolu turu yapılacaktır. Neyse konudan fazla uzaklaşmayalım. Ülkemizdeki maddi ve ruhi şartlar her ne kadar istikrarsızlığı zorlasa da bu tip toplumsal ve sportif sorunların oluşumunda bu insanların katkısı yadsınamaz. Sonuçta bu insanlar bir yerde bayrak hoca olmayı hiçbir zaman istememişlerdir eminim. Yani tutup Giray hocanın bu sene sonunda "Konya'da kalmak istiyorum" diyeceğini hiç sanmıyorum. Tam tersi "Sene bitse de başka şehre gitsek artık" diyeceğini sanıyorum.

Sözü uzatmadan Ersun Yanal'a getirelim. Ersun hocanın yıllardır bir şeyler çabaladığı ortada. Hatta bu sezon da kendisinin çabalarını da katarsak Trabzon'un gururlu bir yükselişi vardı. Sonraları her ne kadar formdan düşse de toplama bir takımın ilk sene yapabileceklerinden çok fazlasını yaptı Trabzon.

Ancak benim şahsi kanaatim Ersun hocayı istifa noktasına getiren şartlar, ülkemizin başkan ve taraftarlarının klasik söylemlerinden ve tabii ki birkaç mağlubiyetten çok daha fazlası. Her şehirde bunlar olur. Artık bunlara katlanmış ve 29 hafta atlatmış bir hocanın bu tip deli saçması hareketleri dikkate alması gerçekten doğru bir davranış değil. Bence Ersun hocayı bu noktaya getiren en büyük sebep kendi iç dünyasındaki bazı hesaplaşmalar. Ersun hoca Trabzon'u en az bir, en fazla iki sezon götürmek istiyordu. Ancak bir bayrak hoca olma fikri aklından geçmiş olsaydı bu takım seneye yalnızca 3-4 nokta transferle daha güçlü ve daha tecrübeli bir hale gelecekti. Malumunuz bu seneki başarısızlığın (?) temel sebebi tecrübesizlik. Çünkü ne Ersun hoca ne de futbolcular şampiyonluğa hazırdı. Hepsi aslında 3-5 arası bir sıralamayı kabullenmişti bile.

Neyse sözün özü Ersun hocayı istifaya götüren sebep içinde bulunduğu şartlardan ziyade kendisinde bayrak hoca isteğinin olmamasıdır.

Hiç yorum yok: